logo-knooppuntkerkenenarmoedespacer-100x5Knooppunt Kerken en Armoede

  • 5-slide
  • 8-slide
  • 2-slide
  • 1-slide
  • 4-slide
  • 7-slide
  • 3-sliide

Armoede-onderzoek 2019: download het hier

‘Ons armoede-onderzoek maakt duidelijk dat talloze christenen hun verantwoordelijkheid nemen om mensen in armoede te helpen’, aldus bisschop Gerard de Korte tijdens de presentatie van het Armoede-onderzoek 2019. ‘De diaconale kracht van onze kerken blijkt opnieuw aanzienlijk.’

‘Ruim 80 procent van de kerken is betrokken bij armoedebestrijding. Het geeft een dubbel gevoel, maar ik ben er trots op’, vertelde scriba René de Reuver tijdens de presentatie. ‘Ik word stil van de inzet en de betrokkenheid. Diep respect voor alle diaconale vrijwilligers die dit werk doen.’

Staatssecretaris complimenteert kerken

‘Armoede is schrijnend, en niet acceptabel. Veel mensen worden belemmerd om mee te doen in de samenleving’, reageerde staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken op de overhandiging van het rapport. ‘Armoede is een hardnekkig probleem. Het is tekenend dat volgens het onderzoek het aantal hulpvragen steeg, vergeleken met drie jaar geleden. Iedereen in de samenleving kan het overkomen dat je in armoede of schulden terecht komt. Dat kan niet door één partij opgelost worden. Ik ben blij met uw oproep tot samenwerking. Ik geef u een compliment voor uw inzet, het is fantastisch te zien hoeveel mensen hun schouders hieronder willen zetten. Uiteindelijke gaat het erom dat we de ander zien als mens.’

Na een optreden van het Amsterdamse straatkoor ‘De Straatklinkers’ interviewde diaconaal werker Jeanette de Waard uit Amsterdam een aantal mensen in armoede. Jeanette wil mensen ‘uit de schaduw halen’ om het verhaal van leven in armoede te vertellen.

‘Ik moest droog brood eten’

‘Ik begon me arm te voelen toen ik een kind opvoedde, een zieke partner had en schulden had bij de Belastingdienst’, vertelt Bianca. ‘Ik moest droog brood eten.’ Doras Schuldhulp hielp haar, en verwees haar onder andere naar de Voedselbank. ‘Het duurde nog wel een paar maanden voor ik echt de stap durfde te zetten om met anderen over mijn problemen te praten’, vertelt ze.

‘Vijftien jaar had ik een bijstandsuitkering’, vertelt Selma. ‘Ik kwam opeens alleen te staan, met twee kleine kinderen. Na 15 jaar vond ik weer een baan, ik was daar heel blij mee. Maar werken bleek niet te lonen, omdat allerlei regelingen wegvielen. Toch heb ik altijd gezegd: ik blijf werken. Mijn eigenwaarde is wel toegenomen, hoewel ik nu weer zonder werk zit.’

Aan Jeanette vertelde Amanda over haar dochter die 18 werd. ‘Toen raakte ze veel steunregelingen kwijt’. Amanda sprong bij, maar heeft daardoor ook problemen om rond te komen. ‘Het zou handig zijn als er meer voorzieningen zouden zijn die je mogelijk maken om financieel rond te komen.’

‘Ook de overheid moet als mens naar de mensen toe’

Dagvoorzitter Margje Fikse interviewde vervolgens René Peters, Tweede Kamerlid voor het CDA en woordvoerder armoede en schulden. ‘Mijn partij heeft te lang geloofd in het idee van de zelfredzame burger’, erkende hij. Hij verzette zich tegen het ‘loket-denken’. ‘Ook de overheid moet als mens naar mensen toegaan’, zei hij.

Als een kerk niet dient, dient die nergens voor, stelde Peters. Hij verwees naar een kerkelijk initiatief in Oss, en benadrukte dat het belangrijk is dat ook de overheid daar aanschuift.

Kerken mogen zich wel meer profileren, vond hij. ‘En als er over drie jaar een nieuw rapport ligt, hoop ik dat het systeem versimpeld is, en dat we verder zijn om mensen bestaanszekerheid en menselijke waardigheid te bieden.’

Kennisbundel en onderzoeksrapport

Hier vindt u de kennisbundel die uitgebracht is, vol verhalen en achtergrondartikelen over het onderzoek:

En hier het onderzoeksverslag, met alle cijfers die we verzamelden: